Április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja. Arra ösztönöz minket ez az évforduló, hogy szembenézzünk a közelmúlt történelmének egyik fájdalmas és érzékeny témájával. Meg kell ezt tennünk, folyamatosan. Ma már nem gond 1848. március 15-e vagy 1956 októbere kapcsán összejönnünk és emlékeznünk a hősökre, már nem probléma augusztus 20-át sem ünnepelnünk ebben az országban, de még mindig gondot okoz visszaemlékezni a második világháború utáni szomorú eseményekre. Olyan dolgok történtek, amelyeket sokan szeretnének elhallgatni!

kitelepites.jpg

Vannak közöttünk olyanok is, akik megérték a deportációt, a reszlovakizációt, a kitelepítést. Három olyan eszközről van szó, melyhez csak akkor nyúlnak, ha valakinek nagyon rosszat akarnak tenni, amikor egy közösséget el akarnak törölni. Nagyon keveset beszélünk arról, hogy 1945 után, a szovjet csapatok bevonulása után koncentrációs táborokat hoztak létre, ahová németeket és pozsonyi magyarokat telepítettek ki. Nekik fehér szalagot kellett hordaniuk.

Keveset beszélünk arról is, milyen kínok között zajlott a deportáció. A hideg télben, kegyetlen körülmények között kellett 40 ezer magyar embernek elhagynia otthonát. Csehország azon vidékére vitték őket, ahol korábban a szudétanémetek éltek. Döntő többségük később hazaszökött, illetve visszatért, de tovább folytatódott a magyarok fondorlatos elűzése, átformálása. Az akkori hatalom kitalálta, hogy „reszlovakizáljunk!" Már a szó is fondorlatos, hiszen a „reszlovákizáció" azt jelenti, hogy visszavenni a szlovák nemzetiséget. Olyan embereknek is, akiknek talán még a felmenőik között sem volt szlovák! Azt mondták, akkor nem kell elmennetek a marhavagonokkal, megtarthatjátok vagyonotokat. Ördögi javaslat volt, hiszen az embert szembeállítja önmagával, meghasonulásra kényszeríti, és családja megmentése érdekében olyan döntésre készteti, amelyet egyébként soha nem vállalt volna. 382 ezren reszlovakizáltak abban az időben. És ott volt még a lakosságcsere is a csehszlovák-magyar egyezmény alapján.

kitelepitettek.jpg

Ezeket elfelejteni nem lehet! Az 1989-es rendszerváltás után a szlovák törvényhozás már elnézést kért a második világháború alatt a zsidó közösséggel szembeni drasztikus eljárásokért. Már elnézést kért a németekkel szembeni tettekért. De a felvidéki magyarsággal szembeni eljárásokért nem, ahogy tényleges szlovák politikai erő és közintézmény sem! Rendkívül fontos, hogy mi erről soha ne mondjunk le! Elfogadhatatlan, hogy a mai napig a kollektív bűnösség elvét ebben az országban nem törölték el!

Berényi József,

az MKP elnöke

Szerző: Berényi József  2013.04.12. 14:36 9 komment

Címkék: megemlékezés emléknap kitelepítettek MKP Berényi József április 12

A bejegyzés trackback címe:

https://berenyijozsef.blog.hu/api/trackback/id/tr285219648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rick Carton 2013.04.13. 10:26:55

Hogyhogy Index címlapon van ez? Úgy emlékeztem, nekik mi nem számítunk.

2013.04.13. 11:07:26

Ideje lenne a XXI. század elején ennek a két népnek végre megbékélni egymással. Félretenni a történelmi sérelmeket, tisztázni a dolgokat. Persze ehhez a politikai vezetés akarata kellene, mindkét részről - aminek sajnos nyomát sem látom, mert egyszerűen nem érdekük. Sokkal inkább arra játszanak - akár a szlovákiai magyarság megosztásával is - hogy ez az állapot fennmaradjon, mert ez a helyzet több rövidtávú politikai eredményt hoz.

Amíg a két ország vezetőinek nem a megegyezés lesz az érdeke, addig csak dagonyázás lesz a történelmi sérelmek közepette, színvonaltalan közlemények és beszédek innen is onnan is, de komoly eredmény nélkül.
Ez lehet, valakinek, vagy valakiknek jó, de biztosan nem azoknak, akik a hétköznapi életüket ebben élik.
Ez személyes tapasztalatom.

Sírköves Slomó 2013.04.13. 11:10:08

Már készül az Index a kormány nemváltásra.

Kelly Pinkham 2013.04.13. 11:11:02

@...elmúlik...:

Én szívesen kibékülök a szlovákokkal, ha kiürítik és visszaadják Kassát, Pozsonyt, Eperjest, Komáromot stb... Utána nagyon jó barátok leszünk, megígérem.

2013.04.13. 12:35:42

@Kelly Pinkham: Ez háborús konfliktus nélkül utópisztikus elképzelés.

csubakkapákó 2013.04.13. 13:13:41

@...elmúlik...: ez pontosan így van! és amíg nincs egy elrettentő erőkkel bíró hadseregünk, addig bárki a pofánkba röhöghet, ahogy meg is teszik. Az igazság az, hogy tehetetlenek vagyunk.

micsoda? 2013.04.13. 13:42:55

Nem ártana azoknak is emléknapot tartani, akiknek házába beköltöztek. Menni kellett a szerencsétlen sváboknak, mindent otthagyva. Ezek után maximum erkölcsi kárpótlás járna a felvidéki betelepülteknek.

moszkvicssluszkulcs 2013.04.13. 13:45:36

Apai nagyszüleim és a gyerek apám is akkor jött el Gömörpanyitból.
Természetesen soha semmilyen kárpótlásra nem számíthattunk. Bezzeg ha....

2013.04.13. 14:03:06

@csubakkapákó: Érdemes egy pillantást vetni az Osztrák Szövetségi Hadsereg adataira (2004. évi adatok, tehát nem a legfrissebbek. Rendelkezésre álló, mozgósítható létszám: 2,1 millió fő, amelyből 1,6 millió alkalmas harci szolgálatra.)

Természetesen Ausztria semleges ország, csupa NATO tagországgal körülvéve. Valamint, amennyiben jól emlékszem a legutóbbi népszavazás megtartotta a sorkötelezettséget, a szavazók 60%-a voksolt mellette.

Érdekes, nem? Mi pedig 2004-ben megszüntettük a sorkötelezettséget, a szlovákok 2005-ben, a románok 2007-ben, a lengyelek 2010-ben. Mintha tervezetten folyna az operett-katonaság kialakítása ezen országokban. És Ausztria, az örökös semleges pedig tartja a sorkötelezettséget. Lehet az osztrákok nem felejtették el a rómaiak igazságát: Si vis pacem, para bellum.
Pedig aztán őket ki támadná?

Most mindenesetre ott tartunk, hogy amennyiben bármi is történne, a Magyar Honvédség mindenre képes, csak arra nem, hogy megvédje az országot. De majd a NATO.
süti beállítások módosítása