Ma Szlovákiában a víz az úr. A Magyar Közösség Pártja ezúton is kéri polgármestereit, helyi szervezeteit és szimpatizánsait, hogy lehetőségeik szerint vegyék ki részüket az árvíz elleni küzdelemből. Bízunk benne, hogy lakossági összefogással sikerül közösen legyőznünk a természeti csapást.

10.jpg
A mai nap első számú üzenete ez. Emellett nem hagyhatjuk szó nélkül azt sem, hogy a Most-Híd felszólította kisebbségi kormánybiztosát, A. Nagy Lászlót a lemondásra. Kétségkívül, a bejelentés ügyes, figyelemelterelő politikai hadművelet. Tegnap ugyanis nem A. Nagy László javaslata volt sikertelen a parlamentben, hanem Bugár Béláé és Solymos Lászlóé. Szlovákia állítólag harmadik legnépszerűbb politikusának nem sikerült egyetlen kormánypárti szavazatot sem szereznie törvényjavaslatához. Ezzel szemben e sorok írója és az MKP a Smer-HZDS-SNS-kormány idején meg tudott győzni szlovák kormányképviselőket, két esetben is. A földrajzi helységnevek ügyében és a magyar nyelvű népszámlálási kérdőíveket illetően.

Kinek is kellene tehát ebben a helyzetben lemondania? Bugár Béla most már több évtizede sikeresen alkalmazza azt a politikai manővert, hogy pártja sikertelenségéért mindig más a felelős. Ő sohasem. A. Nagy László mostani lemondásának nincs aktualitása, ezen ugyanis túlment az idő. A kisebbségi főbiztost akkor kellett volna felszólítani a lemondásra, amikor az általa megadott tavaly novemberi határidőt nem tudta teljesíteni, nem érte el a vasúti kétnyelvűség biztosítását. Másodízben akkor kellett volna lemondatni őt, amikor Bugár Béla kollégáival együtt (a közvélemény nyomására) benyújtani kényszerült törvényjavaslatukat. Tény és való ugyanis, hogy a kisebbségi kormánybiztos nem volt képes a kérdés rendezésére, a Most-Híd-képviselők helyette léptek. A. Nagy László lemondásával nyomást gyakoroltak volna Robert Ficóra és a Smer-re, hogy engedje tervezetüket legalább a második olvasatba. Figyelemre méltó az is, hogy szlovák nemzetiségű Most-Híd-képviselő nem írta alá a törvénymódosítást, sőt fel sem szólalt mellette, pedig gyakran hallottuk Bugár Bélától, hogy a vegyes párt nagy előnye, hogy szlovák képviselő hatékonyabban tudja meggyőzni magyar ügyekről képviselőtársait, mint egy szlovákiai magyar. A 2012-es választások óta ez volt a Most-Híd első (!), magyarokat érintő törvényjavaslata, az említett taktikai fegyvert mégsem vetették be. Vajon miért? Nincs meg a szlovákoknál a politikai akarat magyar ügyek felvállalására már a párton belül sem?

A dolgok abszurditása, hogy még meg is köszönhetjük a Smer-nek, hogy a javaslat elbukott. Korábban már elmondtuk, hogy az említett tervezet komoly visszalépést vezetett volna be az eddigi nyelvhasználati joggyakorlat terén, ráadásul egy emberjogi kérdésben a „magyar, fizess" elvet érvényesítette volna.

A tegnap kialakult helyzetért azonban ma már nem A. Nagy Lászlót kell felelősségre vonni, az ő kudarca ebben a kérdésben már régóta közismert. Tegnap Bugár Béla és a Most-Híd vegyes párt parlamenti érdekérvényesítő képessége mondott csődöt – ez a valóság.

Berényi József

Szerző: Berényi József  2013.06.05. 17:11 Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: víz árvíz kormánybiztos Bugár Béla A. Nagy László Most-Híd Magyar Közösség Pártja Solymos László

A bejegyzés trackback címe:

https://berenyijozsef.blog.hu/api/trackback/id/tr115345805

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.06. 11:39:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása