Kilenc évvel az európai uniós tagságunk után felemás érzésekkel tudok viszonyulni az Európai Unióhoz. Gazdasági és szociális szempontból az EU-s tagságunk segítséget jelent, hiszen ma szinte nincs Szlovákiában olyan közberuházás, amelyben ne lenne valamilyen uniós támogatás – kisebb vagy nagyobb mértékben. Sok iskolát, utat, játszóteret, járdát – és sorolhatnám sokáig – nem sikerült volna felújítani az elmúlt kilenc évben. Emellett viszont, ha a mezőgazdaságot nézzük, tény és való, hogy a mai napig nem sikerült kiegyenlíteni a nyugati és keleti országok gazdáinak támogatását, nincs egészséges versenyhelyzet, sokkal nehezebb körülmények között dolgoznak a szlovákiai és általában a kelet-európai gazdák, mint nyugat-európai társaik, ami nyilván nem igazságos.

EU_and_Slovakia_flags.jpg

                                                                    Kép: jefslovakia.eu

Emellett azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a schengeni rendszernek köszönhetően ma szabadon járhatunk Európában. Számunkra elsődlegesen Magyarország tekintetében fontos, hogy nincs ellenőrzés a határon. Akik 1989 előtt is jártak Magyarországra, pontosan tudják értékelni a mai, teljesen más helyzetet, amikor is senkit sem aláznak meg a határátkelőhelyeken, szabad a személyforgalom, az áruforgalom, és ami hasonlóan fontos, szabad a kultúra forgalma a két ország között. Szlovákia és Magyarország feltehetően soha nem jutott volna el oda, hogy meg tudott volna állapodni egy olyan rendszerben, amilyet az Európai Unió szinte automatikusan biztosított a számunkra.

A magyarság szempontjából az európai intézményekhez való csatlakozási időszak volt talán a legkedvezőbb a rendszerváltás óta. Hiszen a kisebbségi nyelvtörvény első változata, a névhasználatról szóló törvény, a táblatörvény, a Selye János Egyetem éppen az európai csatlakozásnak köszönhetően valósult meg. És ezzel be is fejezhetjük a sort. Sajnos a szlovákiai csatlakozás után a kisebbségpolitika dinamikája megtört, sőt 2006 és 2010 között Fico hatalomra kerülésekor kiderült, hogy az Európai Unió tulajdonképpen fogatlan oroszlán, ha egy tagországon belül a kormányzat kisebbségellenes politikát folytat. Nincs olyan európai jogi norma, melybe kapaszkodni lehetne, csak ajánlások fogalmazódnak meg az európai színtéren a kisebbségeket illetően.

         MKP_EU.jpgEzért tudta Robert Fico hatályba léptetni a nyelvtörvényt nagyon jelentős megszigorításokkal, vagyis büntetések bevezetésével, ezért tudta újraerősíteni a parlament a beneši dekrétumokat, s folytathatnánk. A jövőre esedékes európai parlamenti választásoknak ma az egyik legnagyobb kihívása az, hogyan tudjuk úgy alakítani az Európai Unió jogrendszerét, hogy az unió újra kisebbségbarát legyen. Ezen a területen rendkívül fontosak az európai polgári kezdeményezések, amelyek majd arról szólnak, hogy igenis legyen egy olyan keretegyezmény, amely nemcsak ajánlásokat fogalmaz meg a tagországok felé, hanem konkrét jogi norma alapján védi az unióban élő őshonos nemzeti közösségeket. Jó lehetőség van rá, hogy ez a közeljövőben megvalósuljon.

Egy nagy összefogással lehetséges a 2014-es európai parlamenti választások után, hogy jogi normaként végre az EU is elfogadjon egy ilyen kisebbségvédelmi keretegyezményt, amely kötelező érvényű a tagországokra, és ismét nemcsak az érdekek, hanem az értékek Európájává teszi az Európai Uniót.

Berényi József

Szerző: Berényi József  2013.05.01. 12:35 4 komment

Címkék: EU Európai Unió Szlovákia EU-csatlakozás

A bejegyzés trackback címe:

https://berenyijozsef.blog.hu/api/trackback/id/tr195259356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csavari 2013.05.02. 08:40:28

"Csak részben szabad a magyar sajtó"
Nem lehet ehhez a cikkhez hozzá szólni ezért reagálok itt!
Ez már igen, hogy az usa beismeri azt, hogy zsidó terror alatt áll a Magyar sajtó!

csavari 2013.05.02. 08:42:40

Az eu rosszabb mint a kgst volt, ott se fosztottak ki ennyire bennünket!
Sajnos a "vezetőink" helyesebben maffia főnökeink mindegy, hogy melyik oldalt nézem csak a saját zsebükkel törődnek és nem az országgal, ehhez az eu tökéletes partner!

Régi Péter 2013.05.02. 09:39:50

Habár a cikk elsősorban a csatlakozás közjogi részével foglalkozik, azért a gazdasági (életszínvonal) része is megér egy misét. A nyolcvanas években lezajlott az elmaradott mediterrán térség csatlakoztatása (görög, spanyol, portugál, de a dél olasz részek sem voltak sokkal fejlettebbek.) Tíz évvel a csatlakozás után már hasonló bérük volt, mint az elitcsapat németeknek! Ugyanez a felzárkóztatás azonban kelet-európának már nem jár! Itt ugyanazok a bérek vannak mint a kommunizmusban. Tele van a sajtó a mediterrán országok válságával. Most hogy tombol a válság ezekben az országokban, még mindig 3x akkora a bérük, mint pl. a szlovákoknak vagy a magyaroknak ugyanolyan árak mellett. Nekik miért jár, nekünk meg miért nem? Ez az életszínvonal és bérezés dolog szemlátomást nem a gazdasági teljesítménytől függ, hanem a nemzetközi pénzvilág urainak döntésétől.

mendson 2013.05.02. 11:18:43

Természetesen az egyes ágazatokban lévő ,a nyugati országokhoz viszonyított lemaradásokhoz semmi köze nincs az itteni (és valszeg a szlovákiai) mentalításnak.

Régi Péter 2013.05.02. 09:39:50
Az általad felsorolt országok válságának oka pontosan az amit te pozítivumként állítasz be. Nekik sem járt csak egyszerüen átvágták az uníót.
süti beállítások módosítása